Loading...

Ajanhallinta: lataa ensin akut

Home / Ajanhallinta / Ajanhallinta: lataa ensin akut

Olen käynyt puhumassa paljon eri yhteisöissä ajanhallinnasta. Kiire, stressi ja riittämättömyyden tunne ovat monelle tuttuja tunteita ja ajatuksia töistä ja myös vapaa-ajalta. Tahti työelämässä tuntuu kiihtyvän ja samaan aikaan vapaa-ajalla halutaan kaikki ja mieluiten heti: sisustusblogin henkeen sisustettu koti, laatuaikaa puolison ja lasten kanssa sekä harrastuksia, joissa tavoitellaan huikeita suorituksia maratoneilla tai crossfit-kilpailuissa. Aloitan blogisarjan, missä annan vinkkejä ajan- ja arjen hallintaan. Sarjan ensimmäisessä osassa varmistetaan, että akut ovat ladattuna, ennen kuin lähdetään tehokkaasti saamaan aikaan yhtä sun toista.

Antaisiko kilpaurheilija pahimmalle vastustajalleen etumatkan valvomalla kilpailuja edeltävänä yönä Netflixin parissa pikkutunneille ja tankkaamalla roskaruokaa? Tuskinpa.

Jännitys tai muut olosuhteet voivat pilata hyvän valmistautumisen, mutta urheilijat panostavat jatkuvasti harjoittelun ohella palautumiseen ja hyvään ravintoon.

Jaksamisen ja hyvän suoriutumisen kulmakivet ovat lepo, ravinto ja liikunta. Vaikka töissä ei joka päivä tavoitella huippusuorituksia tai kilpailla verenmaku suussa, on hyvällä fyysisellä kunnolla valtava merkitys omaan hyvinvointiin, luovuuteen ja draiviin.

Jos toimit yrittäjänä tai vaikkapa myyjänä: miksi antaisit kilpailijalle etulyöntiaseman tekemällä väsyneenä ja stressaantuneena huonoja päätöksiä? Miksi vaarantaisit valtavan tärkeän asiakaskokemuksen olemalla nälkäinen ja uupunut?

Lepo

Yöunella on eniten merkitystä elimistön ja aivojen palautumisessa. Suositus hyvän yöunen pituudeksi on noin 8 tuntia yössä, mielellään niin, että yöuni on yhtä pitkä riippumatta siitä, onko arki vai viikonloppu. Jos nukut tällä hetkellä 5-6 tuntia yössä, kokeile nukkua parin viikon ajan puoli tuntia pidemmät unet. Moni, joka on väittänyt tulevansa vähemmällä unella toimeen, on yllättynyt valtavasti huomattuaan energiatasonsa nousevan.

Ruuhkavuosia elävät saavat iltayhdeksän jälkeen tärkeän hetken omaa aikaa, eikä sitä haluta ”tuhlata” nukkumiseen. Some ja viihde imaisevat helposti mukaansa, ja yhtäkkiä onkin vierähtänyt tunti, kaksi tai useampi. Kokeile rauhoittaa ilta älylaitteiden siniseltä valolta ja mene nukkumaan ajoissa. Voit aina palata entisiin tapoihin, jos lisäuni ei palvele sinua.

Pidin hiihtolomaa maaliskuussa, ja päätin ottaa Aki Hintsan kirjan innoittamana tavoitteeksi nukkua joka yö ainakin 8 tuntia. Aktiivisten talvilomapäivien päätteeksi uni tuli ajoissa ja unitunnit helposti täyteen. Haaste jatkui lopulta koko maaliskuun, ja yritän edelleen pysyä ruodussa. Käytännössä viikkooni tulee muutama 7 tunnin yö, joskus jopa alle, ja näitä käytännössä paikkaan muutamalla melkein 9 tunnin yöllä. Jos lyhyitä öitä tulee putkeen monta, sen kyllä huomaa.

Yön lisäksi palautumishetkiä tarvitaan myös työpäivään. Kahvi- ja lounastauot, pieni kävely tai hetki hengittelyä silmät suljettuina – tyyli on vapaa, kunhan hetkeksi saat ajatukset muualle ja veren kiertämään kropassa.

Paju Coaching: muista syödä!

Ravinto

Erilaisia ruokavalioita ja suosituksia on valtavasti. Perusjutuilla pääsee joka tapauksessa pitkälle: aamupalalla päivä käyntiin, säännöllisillä ruokailuilla verensokeri tasaisena ja lautaselle riittävästi vihanneksia, hedelmiä ja protskua.

Keep calm and remember to eat.

Liikunta

Jos harrastat aktiivisesti ja säännöllisesti jotain liikunnallista lajia, hieno juttu! Olet todennäköisesti vähemmän masentunut ja elät kauemmin kuin työpäivät tehokkaasti istuva sohvaperuna. Liikkuminen purkaa kehosta sinne kertynyttä stressiä eli palauttaa ja toisaalta lisää stressinsietokykyä. Liikkuminen vie ajatukset arjesta ja työstä pois, ja antaa mahdollisuuden löytää kokonaan uudenlaisia ratkaisuja ja lähestymistapoja asioihin, jotka työpäivän aikana tuntuivat ylitsepääsemättömiltä.

Liikunnalla on tärkeä merkitys aivojen hyvinvointiin ja se voi estää mm. masennuksen ja Alzheimerin taudin puhkeamista.

Jos olet kaltaiseni laiskahko tuurikuntoilija, nyt korvat hörölle. Hyvä perustaso on liikkua 10 000 askelta päivässä. Omassa arjessani noin 30% askeleista tulee täyteen muuten vain, loput täytyy ”hakea erikseen”. Maaliskuun Hintsa-haasteeseeni kuului myös päivittäinen 10 000 askeleen täyttyminen. Aika monena iltana vääntäydyin iltamyöhään kävelylle (joskus yöunien kustannuksella). Liikunnan lisääminen toi joka tapauksessa lisää energiaa ja hyvää fiilistä!

Paju Coaching: retkiluistelulla

Jos liikut 3-4 kertaa viikossa vähintään 30 min niin, että sykkeesi nousee, teet merkittävän palveluksen itsellesi. Liikunta-aikaa voit kerätä valitsemalla portaat ja kävelemällä reippaasti töihin. Kuuntele aiheesta loistava TED Talk The brain-changing benefits of exercise.

Levon, ravinnon ja liikunnan vaikutuksia päätöksentekoon, luovuuteen ja hyvinvointiin on tutkittu valtavasti. Jos haluat perehtyä aiheeseen lisää, lue Aki Hintsan Voittamisen anatomia tai Minna Huotilaisen ja Katri Saarikiven Aivot työssä.

Iloa liikkumiseen ja muista mennä ajoissa nukkumaan – vähitellen tulevat vara-akutkin ladatuksi!